Na Zlatiboru je prisutan izuzetan specifikum , koji je povezan sa razlozima izgradnje veceg broja apartmanskih zgrada. Taj specifikum, taj razlog,pojacan je u zahtevu, od 2008-god, sa razloga, sto je ogroman broj ljudi sa svih strana nase zemlje, iz okolnih republika, Evrope,hrlio na ovu cudnovatu planinu, bogatu vazduhom, mirisima, bojama, hranom, vodom, prirodnim lepotama i necim sto samo Zlatibor ima, a, sto se zove RUZA VETROVA… Ruza vetrova , podrazumeva mesta, tacke, na kojima se ukrstaju, lahor i severozapadni vetar, tako da svi koji dodju na Zlatibor, pogotovo u letnjim nocima , osete taj miris mora i borova, i zbune se, zadrhte od prijatnosti i neobicne emocije koja ih prozme u trenu!.Upravo zbog toga Zlatibor ostane zauvek u venama i bicu , i strpljivo ceka svakog povratnika.

Ovog trenutka, Zlatibor je u stanju raspolozivosti, nesvakidasnjih smestajnih kapaciteta u formi apartmanskog smestaja, koji u smislu zahteva i turisticke ponude, imaju ponudu za sve zainteresovane. Tu se misli najpre na nivoopremljenosti svakog od njih, na osnovu cega, zvanicna sluzba Skupstine Opstine Cajetina vrsi kategorizacijusvakog od prijavljenih apartmana. To znaci, da se na Zlatiboru, podrazumeva da apartman sa 4 zvezdica , poseduje najluksuzniju varjantu namestaja, Led ekrane WI- Fiwe, , peglu, fen,ugradna svetla, prostrane terase, cvece, opremljene kuhinje , do najsitniih detalja, parking proctor, video nadzor,garaze, dvorisne bazene, interne zabave I igraonice. Manje luxuzni apartmani, mozda nemaju internet i bazene, ali, po ostalimm zahtevima, samo za toliko odstupaju. Agencija za izdavanje vodi racuna o prijemu i registraciji gostiju, njihovom smestaju i o servisiranju svih zahteva, koji se vrse blagovremeno i profesionalno.

Svakako, najbitnije je, da svaki apartman u smislu higijenskih uslova, i odrzavanja, kao i bezbednosti gostiju,prednjaci u celoj Srbiji. Na Zlatiboru do sada, nije zabelezen ni edan slucaj kradje automobile, novca , ili neke druge vrednosti, svi apartmani, pa i oni bez video nadzora, imaju svoje nacine zastite svojih gostiju i njhove krajnje bezbriznosti.

U vezi sa svim istaknutim,moze se reci , da apartmanske zgrade i naselja pokrivaju svaku lokaciju naselju Zlatibor;Obudojevica, Rujno, Karaula, Sevojno,Palisad, Colovica brdo, Tornik, Vodice…Svako od naselja koje navedoh sun a svoj nacin, prava carolija i sva su tako autenticna po izgledu tih vila, koje su pune cveca , drhtavih breza i ponosnih, stamenih, zlatnih borova.Iskustveno isticem , da su pri izboru smestaja, klijenti kao deca pokazivali na izabrani apartman, potompreskakali na teci, cetvrti , peti, svaki je bio lepsi od predhodnog. U takvim situacijama,presacali smo dileme svojim sugestijama i time olaksavali muku neodlucnih .